Європейський ритм для України
Форма входу
Перекладач
КАЛЕНДАР
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
МІНІ-ЧАТ
200
Хмара теґів
волонтер ЄС Електронні книги ЄРДУ стажування Естонія акредитація метрологія 10 років - 10 кроків кампанія Литва стереотипи українці за кордоном День незалежності України EuroSim-2013 Європейська Комісія Європейська Рада Європейський Парламент засновники ЄРДУ команда Рада Європейського Союзу асоціація краса міф українська земля членство ВБО Даун-синдром синдром дауна Баррозу Самміт ЄС-Росія Євро євромайдан Європейські дні Сонця Європейський рух для України Братислава Самміт лідерів держав Центральної Є Латвія головування Рада Європи Есе львів міжнародна журналістика Україна Адвокасі молодіжні неурядові організації нетворкінг фандрайзинг європейська інтеграція Дискусія Команда ГО Європейський ритм для Ук посол Австрії Сонячна енергетика Інститут світової політики проект Скажи YES! освіті в ЄС Сильніші разом Євразійський Союз Європейський Союз Київ міжнародна конференція Угода про асоціацію Самміт Східного партнерства the Embassy of the Republic of Aust Небесна сотня EVS волонтерство євроінтеграція
European Movement for Ukraine - Kyiv, Ukraine П`ятниця, 26.04.2024, 17:16
Головна » 2013 » Серпень » 15 » Повернення до Європи Естонії та майбутнє України
23:05
Повернення до Європи Естонії та майбутнє України

Повернення до Європи Естонії та майбутнє України


Неформальна зустріч з естонськими дипломатами переможців конкурсу есе, організованого ГО "Європейський рух для України” за підтримки Посольства Естонії в Україні 14 серпня 2013 року.


Ця новина на "Європейському Просторі" - http://eu.prostir.ua/news/258851.html


Упродовж майже чотиригодинного полілогу у Посольстві Естонії конкурсанти та дипломати розглядали історичні, національні та геополітичні відмінності країн та чинники, які свого часу визначили сценарій становлення обох держав, пригадали «шокову терапію» реформ в Естонії на початку 90-х та дискутували про те, чому такий розвиток подій був неприйнятний на той час для України, говорили про те, як свого часу радянізована Естонія сьогодні стала прикладом ліберальної економіки для всіх країн-членів ЄС і випередила за показниками Фінляндію та Нідерланди. Запорукою втілення реформ естонською владою була єдність естонської нації та цілеспрямованість на шляху до ЄС. 


Естонські дипломати пригадували досягнення консенсусу у суспільстві в часи кризових процесів, порівнювали естонський та український націоналізм. Шукаючи свою нішу на міжнародній арені, Естонія зробила ставку на передові ІТ-технології. Готуючи есе, конкурсанти вивчали досвід та новаторство електронної реєстрації підприємств, громадських організацій в Естонії, аналізували успіх Інтернет-голосування як запоруки запобігання корупції та уникнення бюрократії.
Під час зустрічі говорили також про феномен ностальгії за радянським минулим, нерідко притаманний старшому поколінню українців. Жваву дискусію спричинила тема діяльності правоохоронних органів в Естонії, не менш цікавою була розповідь заступника Посла Маті Мурда про відкриті можливості для підприємницької діяльності, характеристика політичної ситуації та суспільних настроїв в європейській Естонії.

Примітно, що з-поміж учасників зустрічі чимало молодих людей студіювали свою спеціалізацію саме в Естонії або неодноразово відвідували цю країну у рамках численних обмінних, освітніх програм. Цей вагомий аспект збагатив зміст розмови, адже молоді українці були добре обізнані у деталях життя сьогоденної Естонії. Конкурсантів цікавив також критичний фаховий погляд дипломатів на політичну та економічну ситуацію в Україні. Зокрема, запитували про переваги вступу України до НАТО та ймовірність того, що Україна зможе скористатися усіма тими вигодами, які свого часу посприяли державотворчим процесам в Естонії.

Маті Мурд, заступник Посла Естонії, ось уже 2 роки вивчає внутрішню та зовнішню політику України. Своїми спостереженнями він поділився і з учасниками зустрічі, хоча подеколи у надто дипломатичній формі. Проте естонський дипломат без вагань заявив, що Естонія щиро хоче бачити Україну у Євросоюзі. «Однак варто бути реалістами та усвідомлювати, що набуття членства в ЄС – це тривалий, можна сказати, перманентний процес, і аж ніяк не самоціль, – зазначає дипломат. – Такий процес для України триватиме ще близько 15-ти років, позаяк держава потребує впровадження низки реформ та проведення трансформаційних процесів у всіх сферах державного та суспільного секторів. Важливо вивчати досвід країн, які вже стали членами ЄС, тим не менше, слід пам’ятати, що держави відрізняються одна від одної менталітетом, національними особливостями, геополітичним розташуванням та історичними передумовами, відтак недоцільно, приміром, цілком копіювати досвід дерадянізації та європеїзації Естонії, адже імлементація чужих реформаційних процесів до реалій своєї країни не гарантує рецепт успіху»,– заявив Маті Мурд. 
Контроверсійні питання для українського народу, такі як прийняття другої державної мови та визначення з приєднанням до Митного союзу чи ЄС, що пролунали й від учасників зустрічі, дипломат прокоментував: «Це суто ваші внутрішні питання, які має вирішувати український народ. Ані Росія, ані ЄС не мають права тиснути на Україну і приймати за вас рішення. Однак у питаннях вибору між Митним союзом та ЄС варто взяти до уваги те, що саме цей чи інший вибір дасть вам у довгостроковій перспективі».

Директор консульської служби Айвар Тсарскi консультував учасників зустрічі з питань отримання візи, можливостей навчання та роботи в Естонії, а також щодо відкриття власної справи на території цієї інвестиційно привабливої країни.
Наприкінці неформального спілкування з дипломатами розмовляли про фрагментованість і неповноту подачі інформації про Україну на європейських теренах, учасники зустрічі дізнавалися про традиційні національні свята естонців, порівнювали менталітети двох народів та почули компліменти від естонських дипломатів про щирість та відкритість української душі. На згадку про відвідини Посольства Естонії всі конкурсанти отримали пам’ятні подарунки – книги «Погляд на Естонію» з підписами дипломатів.

Враження Антона Бугайчука, журналіста ВолиньPost: "Зустріч була дуже пізнавальна. Особливо цікаво було почути, що думають про українців за кордоном. Також сподобалась система безпеки в посольстві. І, звичайно, книга дуже цікава. Поки їхав у поїзді, прочитав. Коли буде можливість, обов'язково відвідаю Естонію".

Коротко про конкурс «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України»: Громадська організація "Європейський рух для України” спільно з Посольством Естонії провели перший Всеукраїнський конкурс есе на тему «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України». Організатори конкурсу розглянули понад 20 робіт учасників з різних регіонів України та вибрали сім найкращих есе, які принесли перемогу їх авторам.
Конкурсантам пропонували проаналізувати один із аспектів успішного поступу Естонії на шляху євро інтеграції на вибір: економічне диво Естонії та реформи ведення бізнесу; адміністративно-інституційну реформу; освітню реформу; десовєтизацію Естонії як передумову європеїзації; або ж безпекову й військову реформи і членство у НАТО.
У другій частині конкурсної роботи автори пропонували свої концептуальні ідеї імплементації естонського досвіду в українському вимірі.
Нагородою за таке дослідження стали сертифікати, що засвідчують участь та перемогу у конкурсі, і найголовніше – запрошення до Посольства Естонії назустріч з естонськими дипломатами.
З роботами конкурсантів можна ознайомитись на сайті ГО «Європейський рух для України».

Представники Посольства Естонії:
Маті Мурд, заступник Посла Естонії (напрямок – політика)
Айвар Тсарскi, директор консульської служби

Організатори конкурсу ГО «Європейський рух для України»:
Оксана Хомей, проектний менеджер ГО «Європейський рух для України»
Ліна Тимощук, асоційований член ГО «Європейський рух для України»
Уляна Челюскіна, керівник ГО «Європейський рух для України»


Переможці та учасники конкурсу:
- Турко Геннадій «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України» (м. Луганськ).
- Омельяненко Віталій «Аналіз економічної моделі Естонії: уроки для України», (м. Суми)
- Палій Сергій, есе, (м. Київ)
- Головатий
Денис «Додому, в Європу» (м. Київ)
- Альберда Тарас «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України» (м. Львів)
- Білоус Костянтин «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України» (Запорізька обл.)
- Усачова Ольга «Розвиток підприємництва в Естонії – урок для України» (м. Краматорськ)
- Козян Дар*я, «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України», (м. Гвардійське, Дніпропетровщина).
- Ярощук Олександр «Рухаємося далі чи тупцюємо на місці!? - два підходи двох пострадянських держав» (м. Львів)
- Кузнєцова Тетяна, From Kiev to Tallinn (м. Київ)
- Тарнавський Омелян «Дерадянізація…» (м. Чернівці).
- Бейсюк Богдан «Дві країни - два шляхи: пошук точок перетину та спільного досвіду євроінтеграційних перетворень. Estonia - Ukraine – EU»
(м. Чернівці)
- Петраков Ярослав «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України» Напрям «Економічне диво Естонії та реформи ведення бізнесу»
(м. Чернігів)
- Яцик Сергій Петрович «Подолання корупції як шлях приєднання до Європи: досвід Естонії та уроки для України» (м. Житомир)
- Бугайчук Антон «Десовєтізація Естонії як передумова європеїзації» (м. Луцьк)
- Жадько Олена «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України: Освіта в Естонії та українські перспективи» (м. Дніпропетровськ).
- Приріз Марта «Освітня реформа: Естонія та Україна» (м. Львів)
- Костів Михайло «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України» (Івано-Франківська обл.)
- Мельник Тетяна «Єдність Європи в багатоманітності: євроінтеграція України з врахуванням естонської досвіду»
- Микитюк Юрій, есе, (м. Острог)
- Рокало Яна «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України»
- Юрченко Вероніка, «Повернення до Європи: шлях Естонії і уроки для України - безпекова й військова реформа, членство у НАТО» (м. Миколаїв).
- Турлаєва Вікторія, есе, (м. Львів)
- Алексєєв Ігор «Ударимо по кореню імперії!» (м. Харків)
- Дуда Марта Миколаївна, есе, (Львівська обл.)


         

Переглядів: 738 | Додав: vetal_hais | Теги: Україна, Естонія, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Стежте за нами на 
Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz