Європейський ритм для України
Форма входу
Перекладач
КАЛЕНДАР
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
МІНІ-ЧАТ
200
Хмара теґів
волонтер ЄС Електронні книги ЄРДУ стажування Естонія акредитація метрологія 10 років - 10 кроків кампанія Литва стереотипи українці за кордоном День незалежності України EuroSim-2013 Європейська Комісія Європейська Рада Європейський Парламент засновники ЄРДУ команда Рада Європейського Союзу асоціація краса міф українська земля членство ВБО Даун-синдром синдром дауна Баррозу Самміт ЄС-Росія Євро євромайдан Європейські дні Сонця Європейський рух для України Братислава Самміт лідерів держав Центральної Є Латвія головування Рада Європи Есе львів міжнародна журналістика Україна Адвокасі молодіжні неурядові організації нетворкінг фандрайзинг європейська інтеграція Дискусія Команда ГО Європейський ритм для Ук посол Австрії Сонячна енергетика Інститут світової політики проект Скажи YES! освіті в ЄС Сильніші разом Євразійський Союз Європейський Союз Київ міжнародна конференція Угода про асоціацію Самміт Східного партнерства the Embassy of the Republic of Aust Небесна сотня EVS волонтерство євроінтеграція
European Movement for Ukraine - Kyiv, Ukraine П`ятниця, 19.04.2024, 00:32
Головна » 2013 » Липень » 3 » Максимальний результат Саміту Східного Партнерства у Вільнюсі — підписання Угоди про асоціацію з Україною
23:06
Максимальний результат Саміту Східного Партнерства у Вільнюсі — підписання Угоди про асоціацію з Україною

2 липня у Львівському Палаці Потоцьких відбувся міжнародний семінар "Україна з Європейським Союзом: Пеpспективи і ризики підписання Угоди про асоціацію з ЄС під час головування Литовської Республіки у Раді Європейського Союзу”, присвячений початку головування офіційного Вільнюсу в Раді ЄС. Важливість семінару підкреслюється майбутнім самітом Східного Партнерства у Вільнюсі, на якому може бути підписано Угоду про асоціацію між ЄС та Україною.

У вітальному слові Марюс Януконіс, заступник надзвичайного і повноважного посла Литовської Республіки в Україні , запевнив, що Литва розглядає Україну як одну з пріоритетних держав у рамках Східного Партнерства, і тому сприятиме поступові нашої держави у питанні  виконання "домашнього завдання”.

Натомість модератор зустрічі Антон Борковський наголосив, що ЄС вимагаючи, водночас допомагає. Яскравим прикладом є досвід євроінтеграції Литви, яка свого часу успішно пройшла цей шлях, виконавши всі поставлені перед державою вимоги.

Беручи слово, головний редактор Журналу "Ї” Тарас Возняк зазначив, що на сьогодні Україна перебуває між двох політичних проектів: ЄС і Митного союзу. Ця обставина, на його погляд, шкодить європейському напрямку України, оскільки досвід Балтійських держав вказує на те, що їх успіх прийшов завдяки відсутності альтернативності у зовнішній політиці, тому необхідно притримуватися єдиного напрямку. Костянтин Матвієнко наголосив, що "іншого цивілізаційного вибору, окрім європейського, у нас немає”.

Такої думки притримується і віце-спікер Сейму Литовської Республіки Пятрас Ауштрявічюс, зазначивши:  "Литва не підіймала питання про альтернативи. Литва вибрала пріоритети — ЄС і НАТО. Концепція "європеїзації” стала провідною у розвитку країни”.

Тарас Возняк переконаний, що українська влада все ж схиляється певним вербальним чином до євроінтеграційного курсу. "Україна повернулася до того напрямку, до якого вона завжди "скочується”, - наголосив редактор Журналу "Ї”.

На його думку, сьогодні Європа розвивається у двох напрямках: з одного боку європейський проект — великий ентузіазм 10-15-тирічної давності, а з іншого -  стагнація, спричинена економічною кризою і неготовністю європейської спільноти до глибокої інтеграції.  З’являється питання — до якої межі розвиватиметься ЄС? Відбувся дистанс щодо європейської ідеї.  Проявляється національний егоїзм.

"А де ж знаходиться Україна?”, - задається питанням Тарас Возняк, відповідаючи, що "Україна опиняється на маргінесі політичних проектів”.

У такому ракурсі, переконаний Антон Борковський, необхідно визначити наскільки Україна внутрішньо готова трансформуватися і євроінтегруватися, оскільки, як вважає експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардаріка” Костянтин Матвієнко, "ні обиватель, ні політик не уявляють що таке Європа”. На його думку в Україні виникає нове явище — "розподілені громади” (громади, які можуть претендувати на самоорганізацію).

Позитивні європейські настрої демонструються соціологією, згідно якої у Литві 65% громадян за ЄС; 90% громадян Литви відчули позитивні зміни вступу до Союзу. Пятрас Ауштрявічюс зазначає, що "спільний ринок — головна перевага членства у Союзі; ринок дає 2/3 переваг спільної Європи. Це — основний принцип об’єднаної Європи”.

Віце-спікер також поділився баченням розвитку стосунків між Європою та Україною напередодні Саміту у Вільнюсі: "Східне Партнерство — одне з головних пріоритетів головування Литви в Раді ЄС. Асоціація — це вже дуже добре. Є дві причини: 1. Договір про асоціацію вже містить елементи європейської інтеграції. За рік вигода від асоціації становитиме близько 450 млн євро для України. 99% зняття тарифів за 10 років! По-друге, у 28 секторах розвиватиметься поглиблена співпраця”.

Проте, зазначає гість з Литви, з Україною є невирішенні питання. "Ще не видно остаточного рішення. Є символічне питання Тимошенко, є прокуратура і правосуддя”, - підсумував Пятрас Ауштрявічюс. 

Загалом Литва, поділився високоповажний гість, очікує на максимальний результат — підписання Угоди про асоціацію з Україною, парафування відповідних угод з Молдовою, Грузією і Вірменією.

Натомість політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач наголошує на операційних ризиках. "Існує небезпека недооцінки владою операційних ризиків. Результат визначатиметься тим, наскільки рішуче Україна демонструватиме прогрес, серйозність своїх намірів. Однак Європа може поставити "залік” і авансом”, - переконаний експерт.

Захід ініційували Центр Студій Європейської Інтеграції (Литва), Незалежний культурологічний журнал "Ї” (Україна), Український центр міжнародного ПЕН-клубу (Україна), ГО Зарваницька Ініціатива. Доповідачами виступили Пятрас Ауштрявічюс (віце-спікер Сейму Литовської Республіки), Тарас Возняк (головний редактор Журналу "Ї”, виконавчий директор Українського центру міжнародного ПЕН-клубу), Володимир Горбач (політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва), Костянтин Матвієнко (експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардаріка”). До вітального слова був запрошений заступник надзвичайного і повноважного посла Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.


Ярощук Олександр  

Асоційований член молодіжної ГО «Європейський рух для України»

jessuplnu@gmail.com

Переглядів: 502 | Додав: vetal_hais | Теги: Самміт Східного партнерства, Угода про асоціацію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Стежте за нами на 
Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz