Європейський ритм для України
Форма входу
Перекладач
КАЛЕНДАР
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
МІНІ-ЧАТ
200
Хмара теґів
волонтер ЄС Електронні книги ЄРДУ стажування Естонія акредитація метрологія 10 років - 10 кроків кампанія Литва стереотипи українці за кордоном День незалежності України EuroSim-2013 Європейська Комісія Європейська Рада Європейський Парламент засновники ЄРДУ команда Рада Європейського Союзу асоціація краса міф українська земля членство ВБО Даун-синдром синдром дауна Баррозу Самміт ЄС-Росія Євро євромайдан Європейські дні Сонця Європейський рух для України Братислава Самміт лідерів держав Центральної Є Латвія головування Рада Європи Есе львів міжнародна журналістика Україна Адвокасі молодіжні неурядові організації нетворкінг фандрайзинг європейська інтеграція Дискусія Команда ГО Європейський ритм для Ук посол Австрії Сонячна енергетика Інститут світової політики проект Скажи YES! освіті в ЄС Сильніші разом Євразійський Союз Європейський Союз Київ міжнародна конференція Угода про асоціацію Самміт Східного партнерства the Embassy of the Republic of Aust Небесна сотня EVS волонтерство євроінтеграція
European Movement for Ukraine - Kyiv, Ukraine П`ятниця, 29.03.2024, 09:42
Головна » 2013 » Вересень » 18 » Київ між Європейським та Євразійським союзами
23:07
Київ між Європейським та Євразійським союзами

З 12 по 13 вересня в Києві відбувалась міжнародна конференція "Київ між Європейським та Євразійським Союзами: вплив Брюсселя та Москви на українську внутрішню політику", організована Центром регіональних досліджень Вільного університету Берліна, Національним університетом «Києво-Могилянська Академія»(НаУКМА), Інститутом міжнародних відносин Київського Національного університету ім. Т. Шевченка (ІМВ), у співпраці з ініціативою «Київський діалог» та Програмою академічних обмінів Німеччини (DAAD).


Протягом двох днів конференції, в якій брали участь відомі експерти, політики та молодь, було розглянуто велике коло питань по взаємодії України з Європейським та Євразійським союзами, а також окремими країнами. 

Вже в перший день було розглянуто питання готовності України до подальшої інтеграції, а також ЄС до подальшого розширення. Андре Хертель, політичний радник Ради Європи, виділив такі важливі моменти, як підтримка розвитку демократії в Україні різними шляхами, стан України та причини зацікавленності в європейській інтеграції, а також напрямки подальшого розвитку. Зауваживши, що хоча Україна є країною-флагманом у своєму регіоні та вигідно виділяється на фоні тієї ж Білорусі, залишається дуже багато питань щодо демократії в Україні. 

Учасники конференції також вказали, що невизначеність України в питанні "Куди йти?” відрізняє її від інших країн Східної Європи, збільшує вірогідність тиску та є основною перепоною втілення національних інтересів. Зокрема, екс-голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк  зазначив, що  агресивний тиск Росії зміниться на більш прагматичні відносини, як тільки Україна зробить вибір на користь європейської інтеграції. Також впродовж усієї конференції виникало питання про можливий план Б в разі виконання Україною не в повному обсязі вимог ЄС. Одним із запропонованих варіантів було відкласти підписання до 2015 року, але усі учасники підкреслили необхідність зробити все можливе для якнайшвидшого підписання та втілення в життя Угоди про асоціацію. 

Ще одне цікаве питання стосувалося доцільності використання терміну "асоціативне членство”, що є широко вживаним в Україні, але не використовується європейськими партнерами. Однак, зважаючи на новаторський характер документу, що ми збираємося підписати, відносини Євросоюзу з Україною стануть набагато тіснішими та ближчими у порівнянні з співпрацею з іншими країнами, з якими підписано Угоду про асоціацію, відзначив Андреас Умланд.  

У своїй доповіді "Румунія – неочікуваний партнер України"  Сергій Герасимчук, Група стратегічних та безпекових студій, навів декілька прикладів стереотипного мислення. Так обидві країни звинувачують одна одну в низькому рівні добробуту громадян, а також наголошують на негативних рисах національного характеру. Окрім того, в Румунії згадують радянське минуле, рівень корупції, олігархію, відсутність середнього класу, залежність від Росії, а також політику проти національних меншин. У свою чергу Україна акцентує увагу на територіальних проблемах, ролі Румунії у  Другій Світовій війні, а також позиціювання як «країни ромів». Однак ці факти не завжди відповідають дійсності та часом навмисно розкручуються політиками і ЗМІ. Натомість дві країни мають спільні інтереси, як в рамках міжнародних організацій, так і на прикордонному рівні. 

Іншим важливим партнером України на євроінтеграційному шляху України є Німеччина, що займає де-факто перше місце за рівнем прямих інвестицій (після Кіпру), зауважила Таня Бейєр. Найбільш важливим на сьогодні для України  вона вважає необхідність продовжувати роботу та виконувати свої зобов'язання. Остання сесія була повністю присвячена відносинам України із східними партнерами та Митним союзом.

В рамках круглого столу "Вільнюський саміт «до» та «після»: міжнародні перспективи”, що відбувся у німецькому посольстві, відбулася жвава дискусія з питання вірогідності підписання договору про асоціацію та кроків, які Україна та ЄС мають зробити для подальшого ефективного розвитку співпраці.

На другий день конференції Ян Томбінський, посол ЄС в Україні, зазначив, що після 22 років вже ніхто не ставить питання щодо незалежності України, але цю незалежність варто "закріпити". Григорій Немиря, Голова Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції, наголосив на тому, що сам по собі договір про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (DCFTA) виводить Україну на досить високий рівень співпраці та інтеграції з ЄС, а задля визначення майбутнього та проведення змін спочатку треба зрозуміти реальний стан речей. Також великого значення угоді про асоціацію надає Катерина Волчук, адже в них передбачено десь на 80-90 % норми Acquis communautaire , яким має відповідати законодавство нашої країни задля інтеграції до Європейського союзу. В Україні не працюють прості моделі, а задля успішності процесу необхідно проводити внутрішні реформи, не виключаючи зовнішній фактор, відзначив Олександр Сушко, директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва. Іншим важливим питанням для обговорення стала можливість швидкої ратифікації договору про асоціацію та чинники, що можуть їй завадити. 

Протягом усієї конференції підкреслювалась важливість співпраці з молоддю та створення нового демократичного покоління. У контексті роботи з молоддю та громадянським суспільством в цілому, було детально розглянуто роль неформальних інституцій в просуванні євроінтеграції України.  


Тетяна Мельник

 «Європейський Ритм для України/European Movement for Ukraine»

 

 




Переглядів: 476 | Додав: vetal_hais | Теги: міжнародна конференція, Євразійський Союз, Європейський Союз, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Стежте за нами на 
Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz